Η Ιστορία της Αιώρας

Xαρακτικό του 1630, με αντιπροσωπευτική εικόνα της Αμερικής

H ιστορία της αιώρας από τους Μάγια μέχρι σήμερα. Η καταγωγή της αιώρας βρίσκεται στην Λατινική Αμερική όπου οι Μάγια κατασκεύασαν την πρώτη αιώρα πριν 2000 περίπου χρόνια. 

Στη Νότια και Κεντρική Αμερική, εξελίχθηκε η αιώρα ως ένα μέσο ύπνου και ανάπαυσης, αλλά και προστασίας των χρηστών της από δηλητηριώδη και άγρια ζώα, καθώς και από τη βρωμιά και την υγρασία. Η αιώρα λόγο της κατασκευής της, λειτουργούσε και ως δίχτυ για το ψάρεμα. 

Μετά την εκ νέου ανακάλυψη της Αμερικής στα τέλη του 15ου αιώνα, ο Κολόμβος περιέγραψε πώς οι άνθρωποι κοιμόταν σε αιώρες που κρέμονται ανάμεσα σε δύο δέντρα. Εκείνη την περίοδο η χρήση της αιώρας έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη τη Λατινική Αμερική. 

ΚολόμβοςΟ Κολόμβος ¨έφερε¨ την αιώρα στην Ευρώπη, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή για τη χρήση της επί των πλοίων. Πλεονέκτημα της αιώρας ήταν ο λίγος χώρος που χρειαζόταν για την αποθήκευση της και από την άλλη αντικατέστησε το σκληρό κρεβάτι των ναυτικών. Μια άλλη παράμετρος που έκανε την αιώρα αγαπητή στους ναυτικούς ήταν ότι σε θαλασσοταραχή δεν γλιστρούσαν πλέον από το κρεβάτι και λόγο της κίνησης απόφευγαν την ναυτία. 

Στις αρχές του 19ου αιώνα στην Βόρεια Αμερική η αιώρα ήταν ακόμα άγνωστη. Οι πρώτες με ξύλο ήταν πολύ στενές και ο κόσμος έδειχνε μικρό ενδιαφέρον. Με τα χρόνια και όταν μεγάλωσε η επιφάνεια και με μεγαλύτερα ξύλα, αυξήθηκε η δημοτικότητα της αιώρας. 

Σήμερα σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής η αιώρα χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο για τον ύπνο. Σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου η αιώρα είναι μέσο χαλάρωσης και αναψυχής στο σπίτι ή στον κήπο. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν την αιώρα καθημερινά για την χαλάρωση και τον ύπνο τους.

Αιώρες